УВАГА!!! ПТАШИНИЙ ГРИП

УВАГА!!! ПТАШИНИЙ ГРИП

Вірус високо патогенного грипу птиці викликає масове захворювання та загибель дикої, синантропної та домашньої птиці. Це захворювання небезпечне для людини.

Хвороба має серйозні наслідки для суспільства в усьому світі та є частиною програм моніторингу ВООЗ.

Вірус пташиного грипу належить до великої групи різноманітних вірусів грипу типу А, які можуть інфікувати людей, птахів (індиків, курей, качок) і тварин (свиней, коней, тхорів та інш.).

Оскільки основним резервуаром для високопатогенних вірусів грипу служать перелітні птахи, які можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени.

Резервуар інфекції являється перелітна водоплавна птиця. Вірус високо патогенного грипу птиці було виділено від 90 представників водоплавної птиці. Здебільшого, інфекція в них протікає безсимптомно.

Зараження проходить повітряно-крапельно, аліментарно, контактно.

Факторипередачі — тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я, обслуговуючий персонал, дикі птахи.

Задля охорони господарств від занесення збудника високо патогенного гриппу птиці власники птиці, незалежно від форм власності, зобов’язані суворо виконувати заходи, які передбачені Інструкцією з профілактики та ліквідації гриппу птиці, затвердженої Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 року № 547.

Рекомендаціїщодопрофілактики високо патогенного грипуптиці:

Рекомендованоорганізуватибезвигульнеутриманняптиці.

Утримуватидомашнюптицю в умовах, щовиключаютьїї контакт зісторонньою птицею.

Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучної місцевості щодо пташиного грипу.

Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. Для цього слід регулярно проводити чистку дезінфекцію приміщень, де утримується птиця.

Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати й чистити.

Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їхньої безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної й перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).

Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).

Під час забою та обробки птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.

На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.

Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни: після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;

Яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці;

Про всі випадки захворювання й падежу домашньої птиці, а також у разі виявлення місць масової загибелі дикої птиці на полях, у лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.